18/07/2025 16:20:25 - 03/08/2025 16:20:25 - 35 Okunma

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Temmuz 2025 tarihli “Crop Prospects and Food Situation” başlıklı ikinci üç aylık raporuna göre, küresel tahıl üretimi 2024 yılına kıyasla %2.3 oranında artış göstermiş ve 2.925 milyon tonla tarihî bir seviyeye ulaşmıştır. Bu artışa rağmen, iklimsel belirsizlikler ve siyasi istikrarsızlıklar nedeniyle dünya genelinde 41 ülkenin hâlâ dış gıda yardımına ihtiyaç duyduğu bildirilmektedir. Bu ülkelerin 31’i Afrika’da, 8’i Asya’da, 1’i Latin Amerika ve Karayipler’de, 1’i ise Avrupa’dadır.

Afrika Kıtasında Dengesiz Seyreden Üretim ve Güvensizlik

Afrika genelinde üretim artışı gözlenmekle birlikte, bölgesel farklılıklar dikkat çekicidir:

  • Güney Afrika’da kuraklık sonrası toparlanma sayesinde üretim artmıştır.
  • Kuzey Afrika dört yıldır süregelen kuraklık nedeniyle üretimde ciddi düşüş yaşamaktadır.
  • Doğu Afrika’da ise yağış eksiklikleri ve çatışmalar üretim kapasitesini sınırlamaktadır.
  • Sudan, Güney Sudan, Somali ve Nijerya gibi ülkelerde milyonlarca insan kriz veya kıtlık düzeyinde akut gıda güvencesizliğiyle karşı karşıyadır.

Asya’da Rekorlar ve Kırılganlık Yan Yana

  • Uzak Doğu Asya’da, Hindistan ve Pakistan başta olmak üzere rekor düzeyde buğday üretimi bildirilmiştir. Devlet destekleri ve elverişli iklim koşulları bu artışta etkili olmuştur.
  • Yakın Doğu Asya ise (Suriye, Yemen, Lübnan ve Filistin dahil) kuraklık, altyapı tahribatı ve çatışmalar nedeniyle üretim düşüşü ve şiddetli gıda güvencesizliği yaşamaktadır. Filistin’de Gazze Şeridi’nde tüm nüfusun akut gıda güvensizliği içinde olduğu bildirilmiştir.

Latin Amerika ve Karayipler: Çift Kutuplu Bir Tablo

Güney Amerika'da Brezilya ve Uruguay'da yüksek mısır üretimi ile olumlu bir tablo çizilirken, Haiti’de çeteler arası şiddet, ekonomik çöküş ve gıda fiyatlarındaki artış, 5.7 milyon kişiyi etkileyen ciddi bir gıda krizine yol açmıştır.

Avrupa ve Kuzey Amerika’da İyileşme Eğilimi

2025 yılında Avrupa’da tahıl üretiminde %6.3, Kuzey Amerika’da ise %4.5 oranında artış kaydedilmiştir. Ancak Ukrayna’da devam eden savaş, 12 milyondan fazla kişinin çok yönlü insani yardıma ihtiyaç duymasına neden olmaktadır.

Düşük Gelirli Gıda Açığı Olan Ülkeler (LIFDCs): Kırılganlık Devam Ediyor

FAO, LIFDC grubuna dahil 44 ülkenin toplam tahıl üretiminin 2025 yılında %1.4 oranında azalacağını öngörmektedir. Özellikle Yakın Doğu Asya’da bu düşüş %24.4 gibi dramatik bir orana ulaşmıştır. Buna karşılık, Güney Afrika’daki toparlanma dikkat çekmektedir. LIFDC’lerin toplam tahıl ithalat ihtiyacı 2025/26 sezonu için 54.1 milyon ton olarak öngörülmekte olup, bu rakam son beş yıl ortalamasının %7 üzerindedir.

Sonuç ve Öneriler

FAO’nun 2025 yılı tahıl ve gıda güvenliği raporu, küresel üretimdeki olumlu tabloya rağmen, gıda erişiminde yaşanan ciddi eşitsizlikleri gözler önüne sermektedir. İklim krizleri, silahlı çatışmalar, ekonomik kırılganlıklar ve lojistik sorunlar, üretim artışlarının toplumsal refaha yansımasını engellemektedir. Sürdürülebilir tarım politikalarının yanı sıra çatışmaların azaltılması, sosyal güvenlik ağlarının güçlendirilmesi ve gıda tedarik zincirlerinin dirençli hale getirilmesi acil öncelikler olarak öne çıkmaktadır.

Referans:

FAO. 2025. Crop Prospects and Food Situation – Triannual Global Report. No. 2, July 2025. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). https://doi.org/10.4060/cd6001en

gadom sektör raporu Üretim Erişim FAO

Facebook Twitter Google Plus

Haberler

TARIMDA YAPAY ZEKÂ ÜZERİNE OTAĞ JEOTERMAL TARIMCILIK İLE TOPLANTI
07/07/2025     103 Okunma
Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (GADOM), 3 Temmuz 2025 tarihinde...
TARLA SERA DERGİSİNİN TEMMUZ SAYISINDA DİJİTAL TARIMIN RİSKLERİNİ KONUŞTUK
06/07/2025     85 Okunma
Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (GADOM), Türkiye'nin önde gelen...
GADOM, UFUK AVRUPA KÜME 6: GIDA VE TARIM ODAK GRUP EĞİTİMİNE KATILDI
26/06/2025     91 Okunma
Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (GADOM) olarak, 23–24 Haziran...
KIRKLARELİ ATATÜRK TOPRAK SU VE TARIMSAL METEOROLOJİ ENSTİTÜSÜNE PYTHON EĞİTİMİ
30/04/2025     184 Okunma
Kırklareli Atatürk Toprak Su ve Tarımsal Meteoroloji Enstitüsünce hazırlanan ve Trakya Kalkınma Ajansı...
TOPRAKSIZ TARIM ÜZERİNE OTAĞ JEOTERMAL TARIMCILIK İLE TOPLANTI
22/12/2024     349 Okunma
Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (GADOM), 19 Aralık 2024 tarihinde...
IEEE BLOCKCHAİN TÜRKİYE ULUSAL ZİRVESİNE KATILIM SAĞLADIK
30/12/2024     229 Okunma
IEEE Blockchain Türkiye Ulusal Zirvesi 2024, 26 Aralık 2024 tarihinde Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu...
GADOM ARAŞTIRMACILARI FUTUREFOODS ORTAKLIĞININ TANITIM WEBİNERİNE KATILDI
21/11/2024     228 Okunma
21 Kasım 2024 tarihinde, FutureFoodS Ortaklığı’nın ilk uluslararası çağrısına yönelik düzenlenen...
VALUE MAX- GIDA DEĞER ZİNCİRİNDE İNOVASYON TEKNİK KOMİTE ÇALIŞTAYINA KATILDIK
08/05/2023     223 Okunma
“VALUE-MAX, Gıda Değer Zinciri İnovasyonu Teknik Komite Toplantısı” 4 Mayıs 2023’te TÜGİP Gıda...
GADOM STRATEJİK HEDEFLER VE DEĞERLER ÇALIŞTAYI ORTAK ÜNİVERSİTELERİN KATILIMIYLA...
18/04/2023     214 Okunma
12 Nisan 2023 Çarşamba günü, Kırklareli Üniversitesi koordinatörlüğünde, Burdur Mehmet Akif Ersoy...
GADOM TÜSSİDE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ
01/02/2023     392 Okunma
Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma...
LİSANSLI DEPOCULUK VE GIDA DEPOLAMA ÜZERİNE HİKMET ÖZKAN İLE TOPLANTI
31/01/2023     226 Okunma
Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (GADOM), 25 Ocak 2023 tarihinde...
TARIMIN ÖNEMİ VE GIDA ARZ GÜVENLİĞİ ÜZERİNE PROF. DR. MEHMET TOPAKCI İLE GÖRÜŞME
30/01/2023     282 Okunma
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Topakcı ile 25 Ocak 2023'te...
GIDA ARZ GÜVENLİĞİ İÇİN ÇİFTÇİLER VE TEKNOLOJİ GELİŞTİRİCİLER BİR ARADA
29/01/2023     225 Okunma
GADOM ve TÜBİTAK TÜSSİDE, Raşit Yılmaz (Hayrabolu Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği) ve Korhan...
GIDA GÜVENLİĞİ VE ARZINDA KÜRESEL SORUNLAR: PROF. DR. NEVZAT ARTIK İLE GÖRÜŞME
30/11/2022     290 Okunma
Uluslararası Süt Ürünleri Federasyonu adına Prof. Dr. Nevzat Artık ile gerçekleştirilen görüşmede,...
TÜGİP ZİYARETİ
29/11/2022     441 Okunma
Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (GADOM) vr Gıda Ar-Ge İnovasyon ve...
AKILLI TARIMDA DİJİTALLEŞME VE HASSAS ÇÖZÜMLER: ATİNA TARIM ÜNİVERSİTESİ İLE GÖRÜŞME
26/10/2022     203 Okunma
21 Ekim 2022 tarihinde Atina Tarım Üniversitesi'nden Michael-Gerasimos Koutsiaras ile yapılan görüşmede,...
“GADOM ADANA ÇALIŞTAYI” TAMAMLANDI
20/11/2022     538 Okunma
Üniversitemiz koordinatörlüğünde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal...
GIDA GÜVENLİĞİ VE AKILLI SİSTEMLER: WAGENİNGEN ÜNİVERSİTESİ’NDEN PROF. DR. BEDİR TEKİNERDOĞAN...
13/11/2022     197 Okunma
31 Ekim 2022 tarihinde, Wageningen Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bedir Tekinerdoğan ile gerçekleştirilen...
“GADOM ŞANLIURFA ÇALIŞTAYI” TAMAMLANDI
11/11/2022     334 Okunma
Üniversitemiz koordinatörlüğünde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal...
Bilgi Yönetim Sistemi
Erasmus Koordinatörlüğü
Bologna Eşgüdüm Koordinatörlüğü
Elektronik Belge Yönetim Sistemi
Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı
Performans Analiz Sistemi
Öğrenci E-posta Girişi
Personel E-posta Girişi
Trakya Üniversiteiler Birliği
Kalite Geliştirme Koordinatörlüğü
KLU Mezunlar Portalı
Öğrenci Bilgi Sistemi