Uluslararası Süt Ürünleri Federasyonu adına Prof. Dr. Nevzat Artık ile gerçekleştirilen görüşmede, gıda güvenliği ve arzına dair küresel sorunlar, Türkiye’nin durumu ve sürdürülebilirlik üzerine kapsamlı değerlendirmeler yapıldı. Prof. Dr. Artık, Avrupa Birliği gıda güvenliği mevzuatına uyum sağlama süreçlerinde aktif görev aldığını ve bu alanda bilgi birikimini artırmak için ulusal ve uluslararası projelerde çalıştığını belirtti. Gıda güvenliği ve güvencesinin, iklim değişikliği, savaşlar ve ekonomik sorunlar gibi çok yönlü etkilerle küresel bir kriz haline geldiği ifade edildi.
Görüşmede, özellikle tarladan markete uzanan süreçteki fiyat farklarının çiftçi gelirlerini olumsuz etkilediği ve aracılık sisteminin düzenlenmesi gerektiği vurgulandı. Gıda arzı ve güvenliği sorunlarının temelinde israf, üretim azlığı ve bilgi eksikliği gibi faktörlerin yer aldığı belirtildi. Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ihracat kısıtlamaları ve artan yaşam maliyetleri gibi sonuçlarının gıda krizini derinleştirdiği ifade edilirken, Türkiye’nin tarımsal üretimde belirli kalemlerde düşüş yaşadığına dikkat çekildi.
Prof. Dr. Artık, sürdürülebilirliğin gıda arz ve güvenliği açısından kritik önemde olduğunu ve Türkiye’nin bu alandaki gelişime açık bir noktada bulunduğunu belirtti. Gıda israfını önlemek, nüfus artışına göre üretim projeksiyonları oluşturmak ve dijitalleşmeyle satış süreçlerini daha kontrollü hale getirmek gerektiğini dile getirdi. Ayrıca, tüketicilere yönelik etiket okuryazarlığı ve gıda bilgisi eğitimlerinin yaygınlaştırılmasının bu süreçlere katkı sağlayacağı vurgulandı. Gıda güvencesinin temini için ulusal bir kurul oluşturulması önerilirken, son kullanma tarihi geçmiş ama tüketimi güvenli olan ürünlerin kontrollü kullanımı gibi yöntemlerle ekonomik fayda sağlanabileceği ifade edildi.
Gıda Güvenliği Sürdürülebilirlik Gıda ArzıTOPRAKSIZ TARIM ÜZERİNE OTAĞ JEOTERMAL TARIMCILIK İLE TOPLANTI 22/12/2024 44 Okunma Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (GADOM), 19 Aralık 2024 tarihinde... | |
IEEE BLOCKCHAİN TÜRKİYE ULUSAL ZİRVESİNE KATILIM SAĞLADIK 30/12/2024 23 Okunma IEEE Blockchain Türkiye Ulusal Zirvesi 2024, 26 Aralık 2024 tarihinde Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu... | |
GADOM ARAŞTIRMACILARI FUTUREFOODS ORTAKLIĞININ TANITIM WEBİNERİNE KATILDI 21/11/2024 56 Okunma 21 Kasım 2024 tarihinde, FutureFoodS Ortaklığı’nın ilk uluslararası çağrısına yönelik düzenlenen... | |
VALUE MAX- GIDA DEĞER ZİNCİRİNDE İNOVASYON TEKNİK KOMİTE ÇALIŞTAYINA KATILDIK 08/05/2023 57 Okunma “VALUE-MAX, Gıda Değer Zinciri İnovasyonu Teknik Komite Toplantısı” 4 Mayıs 2023’te TÜGİP Gıda... | |
GADOM STRATEJİK HEDEFLER VE DEĞERLER ÇALIŞTAYI ORTAK ÜNİVERSİTELERİN KATILIMIYLA... 18/04/2023 58 Okunma 12 Nisan 2023 Çarşamba günü, Kırklareli Üniversitesi koordinatörlüğünde, Burdur Mehmet Akif Ersoy... | |
GADOM TÜSSİDE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ 01/02/2023 236 Okunma Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma... | |
LİSANSLI DEPOCULUK VE GIDA DEPOLAMA ÜZERİNE HİKMET ÖZKAN İLE TOPLANTI 31/01/2023 54 Okunma Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (GADOM), 25 Ocak 2023 tarihinde... | |
TARIMIN ÖNEMİ VE GIDA ARZ GÜVENLİĞİ ÜZERİNE PROF. DR. MEHMET TOPAKCI İLE GÖRÜŞME 30/01/2023 96 Okunma Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Topakcı ile 25 Ocak 2023'te... | |
GIDA ARZ GÜVENLİĞİ İÇİN ÇİFTÇİLER VE TEKNOLOJİ GELİŞTİRİCİLER BİR ARADA 29/01/2023 53 Okunma GADOM ve TÜBİTAK TÜSSİDE, Raşit Yılmaz (Hayrabolu Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği) ve Korhan... | |
GIDA GÜVENLİĞİ VE ARZINDA KÜRESEL SORUNLAR: PROF. DR. NEVZAT ARTIK İLE GÖRÜŞME 30/11/2022 99 Okunma Uluslararası Süt Ürünleri Federasyonu adına Prof. Dr. Nevzat Artık ile gerçekleştirilen görüşmede,... | |
TÜGİP ZİYARETİ 29/11/2022 282 Okunma Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (GADOM) vr Gıda Ar-Ge İnovasyon ve... | |
AKILLI TARIMDA DİJİTALLEŞME VE HASSAS ÇÖZÜMLER: ATİNA TARIM ÜNİVERSİTESİ İLE GÖRÜŞME 26/10/2022 33 Okunma 21 Ekim 2022 tarihinde Atina Tarım Üniversitesi'nden Michael-Gerasimos Koutsiaras ile yapılan görüşmede,... | |
“GADOM ADANA ÇALIŞTAYI” TAMAMLANDI 20/11/2022 369 Okunma Üniversitemiz koordinatörlüğünde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal... | |
GIDA GÜVENLİĞİ VE AKILLI SİSTEMLER: WAGENİNGEN ÜNİVERSİTESİ’NDEN PROF. DR. BEDİR TEKİNERDOĞAN... 13/11/2022 35 Okunma 31 Ekim 2022 tarihinde, Wageningen Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bedir Tekinerdoğan ile gerçekleştirilen... | |
“GADOM ŞANLIURFA ÇALIŞTAYI” TAMAMLANDI 11/11/2022 184 Okunma Üniversitemiz koordinatörlüğünde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal... | |
GADOM KONYA ÇALIŞTAYI” TAMAMLANDI 07/11/2022 145 Okunma Üniversitemiz koordinatörlüğünde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal... | |
GIDA TEKNOLOJİLERİ VE DİJİTALLEŞME: DİGİTALFOODLAB İLE GÖRÜŞME 03/11/2022 31 Okunma 28 Ekim 2022 tarihinde, Fransa merkezli DigitalFoodLab danışmanlık merkezinden Matthieu Vincent ile... | |
TOPRAK İZLEME VE DİJİTALLEŞME: AGRİCİRCLE İLE GÖRÜŞME 30/10/2022 39 Okunma 19 Ekim 2022 tarihinde, AgriCircle şirketinden Dr. Onur Yüzügüllü ile gerçekleştirilen görüşmede, uydu... | |
“GADOM İZMİR ÇALIŞTAYI” GERÇEKLEŞTİRİLDİ 29/10/2022 156 Okunma Üniversitemiz koordinatörlüğünde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal... |