17 Ağustos 2022 Perrşembe günü Penn State Üniversitesi Ziraat ve Biyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Ali Demirci ile verimli bir görüşme gerçekleştirildi. Gıda mühendisliği ve mikrobiyoloji alanlarında uzman olan Prof. Dr. Demirci, gıda güvenliği, mikroorganizmaların inaktivasyon süreçleri ve fermantasyon üzerine yaptığı çalışmalarla tanınmaktadır. Görüşmede, tarım-gıda sektöründeki yapısal yaklaşımlar ve Türkiye’ye yönelik öneriler üzerinde duruldu.
Prof. Dr. Demirci, Amerika’daki devlet üniversitelerinin tarım konusuna verdikleri önemi vurguladı. Özellikle Penn State Üniversitesi’nde sanayi, çiftçi ve akademi arasında bir köprü görevi gören “Extension” adlı bir bölüm bulunduğunu belirtti. Bu bölüm sayesinde akademisyenler sanayi ve çiftçilerle doğrudan iletişim kurarak sorunların çözümüne katkı sağlamakta ve aynı zamanda akademik yayınlar üretmektedir. Türkiye’de bu modelin benzerinin GADOM gibi organizasyonlarla uygulanabileceğine dikkat çekti.
Amerika’daki çiftçilerin sektöre yönelik yüksek ilgisine de değinen Prof. Dr. Demirci, her yıl düzenlenen Penn State Ag Progress Days fuarının çiftçiler, sanayi temsilcileri, devlet kurumları ve üniversiteler arasında güçlü bir etkileşim platformu oluşturduğunu ifade etti. Ayrıca, Pensilvanya Eyaleti'ndeki 67 ilçede üniversitenin ofisler kurarak çiftçilerle birebir temas kurduğunu ve sorunların bu ofisler üzerinden çözülmesi için bir sistem oluşturulduğunu belirtti. Bu modelin Türkiye’de uygulanabilirliği üzerine değerlendirmeler yapıldı.
Projeler kapsamında kaynakların daha verimli kullanılması için başlangıçta dar bir çerçevede odaklanılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Demirci, ulusal yerine bölgesel ölçekte başlamanın daha uygun olacağını ifade etti. Ayrıca, GADOM’un Amerika’daki üniversitelerin geliştirdiği sistemleri inceleyerek bu modellerden faydalanabileceğini söyledi. Projenin hedeflerini daha iyi tanımlamak için “dijitalleşme” kelimesi yerine daha spesifik bir kavram bulunmasının önemine de dikkat çekti.
Bu görüşme, GADOM’un yürütmekte olduğu projelere yön verme potansiyeli taşırken, özellikle Amerika’daki başarılı tarım ve gıda güvenliği modellerinin Türkiye’ye uyarlanması için somut fikirler sundu.
Gıda Güvenliği Fermantasyon Extension Sistemi Tarım-Gıda ÇalıştaylarıVALUE MAX- GIDA DEĞER ZİNCİRİNDE İNOVASYON TEKNİK KOMİTE ÇALIŞTAYINA KATILDIK 08/05/2023 28 Okunma “VALUE-MAX, Gıda Değer Zinciri İnovasyonu Teknik Komite Toplantısı” 4 Mayıs 2023’te TÜGİP Gıda... | |
GADOM STRATEJİK HEDEFLER VE DEĞERLER ÇALIŞTAYI ORTAK ÜNİVERSİTELERİN KATILIMIYLA... 18/04/2023 35 Okunma 12 Nisan 2023 Çarşamba günü, Kırklareli Üniversitesi koordinatörlüğünde, Burdur Mehmet Akif Ersoy... | |
GADOM TÜSSİDE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ 01/02/2023 215 Okunma Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma... | |
LİSANSLI DEPOCULUK VE GIDA DEPOLAMA ÜZERİNE HİKMET ÖZKAN İLE TOPLANTI 31/01/2023 14 Okunma Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (GADOM), 25 Ocak 2023 tarihinde... | |
TARIMIN ÖNEMİ VE GIDA ARZ GÜVENLİĞİ ÜZERİNE PROF. DR. MEHMET TOPAKCI İLE GÖRÜŞME 30/01/2023 58 Okunma Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Topakcı ile 25 Ocak 2023'te... | |
GIDA ARZ GÜVENLİĞİ İÇİN ÇİFTÇİLER VE TEKNOLOJİ GELİŞTİRİCİLER BİR ARADA 29/01/2023 38 Okunma GADOM ve TÜBİTAK TÜSSİDE, Raşit Yılmaz (Hayrabolu Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği) ve Korhan... | |
GIDA GÜVENLİĞİ VE ARZINDA KÜRESEL SORUNLAR: PROF. DR. NEVZAT ARTIK İLE GÖRÜŞME 30/11/2022 27 Okunma Uluslararası Süt Ürünleri Federasyonu adına Prof. Dr. Nevzat Artık ile gerçekleştirilen görüşmede,... | |
TÜGİP ZİYARETİ 29/11/2022 266 Okunma Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (GADOM) vr Gıda Ar-Ge İnovasyon ve... | |
AKILLI TARIMDA DİJİTALLEŞME VE HASSAS ÇÖZÜMLER: ATİNA TARIM ÜNİVERSİTESİ İLE GÖRÜŞME 26/10/2022 13 Okunma 21 Ekim 2022 tarihinde Atina Tarım Üniversitesi'nden Michael-Gerasimos Koutsiaras ile yapılan görüşmede,... | |
“GADOM ADANA ÇALIŞTAYI” TAMAMLANDI 20/11/2022 351 Okunma Üniversitemiz koordinatörlüğünde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal... | |
GIDA GÜVENLİĞİ VE AKILLI SİSTEMLER: WAGENİNGEN ÜNİVERSİTESİ’NDEN PROF. DR. BEDİR TEKİNERDOĞAN... 13/11/2022 11 Okunma 31 Ekim 2022 tarihinde, Wageningen Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bedir Tekinerdoğan ile gerçekleştirilen... | |
“GADOM ŞANLIURFA ÇALIŞTAYI” TAMAMLANDI 11/11/2022 166 Okunma Üniversitemiz koordinatörlüğünde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal... | |
GADOM KONYA ÇALIŞTAYI” TAMAMLANDI 07/11/2022 129 Okunma Üniversitemiz koordinatörlüğünde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal... | |
GIDA TEKNOLOJİLERİ VE DİJİTALLEŞME: DİGİTALFOODLAB İLE GÖRÜŞME 03/11/2022 13 Okunma 28 Ekim 2022 tarihinde, Fransa merkezli DigitalFoodLab danışmanlık merkezinden Matthieu Vincent ile... | |
TOPRAK İZLEME VE DİJİTALLEŞME: AGRİCİRCLE İLE GÖRÜŞME 30/10/2022 13 Okunma 19 Ekim 2022 tarihinde, AgriCircle şirketinden Dr. Onur Yüzügüllü ile gerçekleştirilen görüşmede, uydu... | |
“GADOM İZMİR ÇALIŞTAYI” GERÇEKLEŞTİRİLDİ 29/10/2022 136 Okunma Üniversitemiz koordinatörlüğünde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal... | |
GADOM İSTANBUL ÇALIŞTAYI” GERÇEKLEŞTİRİLDİ 24/10/2022 234 Okunma Üniversitemiz koordinatörlüğünde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal... | |
“GADOM ANKARA ÇALIŞTAYI” 12-13 EKİM 2022 TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ 17/10/2022 567 Okunma Üniversitemiz koordinatörlüğünde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal... | |
HOLLANDA TARIMI VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: WAGENİNGEN ÜNİVERSİTESİ’NDEN DR. HAKİ PAMUK İLE... 09/10/2022 13 Okunma 3 Ekim 2022 tarihinde Hollanda'nın prestijli Wageningen Üniversitesi ve Araştırma Merkezi’nden Dr. Haki... |