02/10/2022 13:26:42 - 15/11/2024 13:26:42 - 10 Okunma

22 Eylül 2022 tarihinde Arizona Üniversitesi'nden Prof. Dr. Murat Kaçıra ile yapılan çevrimiçi görüşmede, tarımın dijitalleşmesi, gıda atığının önlenmesi ve dikey tarım gibi güncel konular ele alındı. Prof. Dr. Kaçıra, National Sanitation Foundation’ın (NSF) gıda, enerji ve su odaklı başlattığı inovasyon merkez programlarının gıda arzını sürdürülebilir şekilde artırmaya yönelik çalışmalar yürüttüğünü ifade etti. Gıda atıklarının %31 gibi yüksek bir oranı bulduğuna dikkat çekilerek, hasat sonrası kayıpların azaltılması için yenilikçi çözümler üzerinde çalışıldığı belirtildi.

Dikey tarım ve seracılık konusundaki gelişmeler de görüşmede önemli bir yer tuttu. Kaynakların optimize edilmesi, enerji ve iş gücü maliyetlerinin azaltılması gibi hedefler doğrultusunda yapay zekâ, dijital ikizler, sensörler ve bulut platformlarından yararlanıldığı vurgulandı. Özellikle dikey tarım projelerinde, hem akademik hem de endüstriyel katılımın önemsendiği değerlendirme panellerinin düzenlendiği ve bu projelerin Tarım Bakanlığı ile NSF’den destek aldığı aktarıldı. Seraların tamamen otomatik hale getirilmesi ve kendini yönetebilen sistemler geliştirilmesi için yoğun çalışmalar yapıldığı, bu alanda büyük ölçekli firmaların (Amazon, Google vb.) destek sağladığı ifade edildi.

Görüşmede, döngüsel ekonomi ve sürdürülebilirlik konularına da dikkat çekildi. Atıkların yeniden kullanılabilir hale getirilmesi ve karbondioksit yönetimi gibi konuların, seracılık ve mantar üretimi gibi tarımsal alanlarda kritik önem taşıdığı belirtildi. Gelecek nesilleri eğitmek için workshop ve paneller düzenlenmesinin gerekliliği vurgulanırken, bölgesel çalışmalar ve tüketici analizlerinin bu süreçlere katkı sağlayacağı ifade edildi. Tarımda dijitalleşmenin geleceği için üniversite çalışmalarıyla yazılım modelleri geliştirilmesi ve bu bilgilerin paylaşım platformlarına sunulması önerildi.

Dikey Tarım Gıda Dijitalleşmesi Sürdürülebilirlik

Facebook Twitter Google Plus
VALUE MAX- GIDA DEĞER ZİNCİRİNDE İNOVASYON TEKNİK KOMİTE ÇALIŞTAYINA KATILDIK
08/05/2023     28 Okunma
“VALUE-MAX, Gıda Değer Zinciri İnovasyonu Teknik Komite Toplantısı” 4 Mayıs 2023’te TÜGİP Gıda...
GADOM STRATEJİK HEDEFLER VE DEĞERLER ÇALIŞTAYI ORTAK ÜNİVERSİTELERİN KATILIMIYLA...
18/04/2023     35 Okunma
12 Nisan 2023 Çarşamba günü, Kırklareli Üniversitesi koordinatörlüğünde, Burdur Mehmet Akif Ersoy...
GADOM TÜSSİDE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ
01/02/2023     215 Okunma
Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma...
LİSANSLI DEPOCULUK VE GIDA DEPOLAMA ÜZERİNE HİKMET ÖZKAN İLE TOPLANTI
31/01/2023     14 Okunma
Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (GADOM), 25 Ocak 2023 tarihinde...
TARIMIN ÖNEMİ VE GIDA ARZ GÜVENLİĞİ ÜZERİNE PROF. DR. MEHMET TOPAKCI İLE GÖRÜŞME
30/01/2023     58 Okunma
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Topakcı ile 25 Ocak 2023'te...
GIDA ARZ GÜVENLİĞİ İÇİN ÇİFTÇİLER VE TEKNOLOJİ GELİŞTİRİCİLER BİR ARADA
29/01/2023     38 Okunma
GADOM ve TÜBİTAK TÜSSİDE, Raşit Yılmaz (Hayrabolu Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği) ve Korhan...
GIDA GÜVENLİĞİ VE ARZINDA KÜRESEL SORUNLAR: PROF. DR. NEVZAT ARTIK İLE GÖRÜŞME
30/11/2022     27 Okunma
Uluslararası Süt Ürünleri Federasyonu adına Prof. Dr. Nevzat Artık ile gerçekleştirilen görüşmede,...
TÜGİP ZİYARETİ
29/11/2022     266 Okunma
Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (GADOM) vr Gıda Ar-Ge İnovasyon ve...
AKILLI TARIMDA DİJİTALLEŞME VE HASSAS ÇÖZÜMLER: ATİNA TARIM ÜNİVERSİTESİ İLE GÖRÜŞME
26/10/2022     13 Okunma
21 Ekim 2022 tarihinde Atina Tarım Üniversitesi'nden Michael-Gerasimos Koutsiaras ile yapılan görüşmede,...
“GADOM ADANA ÇALIŞTAYI” TAMAMLANDI
20/11/2022     351 Okunma
Üniversitemiz koordinatörlüğünde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal...
GIDA GÜVENLİĞİ VE AKILLI SİSTEMLER: WAGENİNGEN ÜNİVERSİTESİ’NDEN PROF. DR. BEDİR TEKİNERDOĞAN...
13/11/2022     11 Okunma
31 Ekim 2022 tarihinde, Wageningen Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bedir Tekinerdoğan ile gerçekleştirilen...
“GADOM ŞANLIURFA ÇALIŞTAYI” TAMAMLANDI
11/11/2022     166 Okunma
Üniversitemiz koordinatörlüğünde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal...
GADOM KONYA ÇALIŞTAYI” TAMAMLANDI
07/11/2022     129 Okunma
Üniversitemiz koordinatörlüğünde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal...
GIDA TEKNOLOJİLERİ VE DİJİTALLEŞME: DİGİTALFOODLAB İLE GÖRÜŞME
03/11/2022     13 Okunma
28 Ekim 2022 tarihinde, Fransa merkezli DigitalFoodLab danışmanlık merkezinden Matthieu Vincent ile...
TOPRAK İZLEME VE DİJİTALLEŞME: AGRİCİRCLE İLE GÖRÜŞME
30/10/2022     13 Okunma
19 Ekim 2022 tarihinde, AgriCircle şirketinden Dr. Onur Yüzügüllü ile gerçekleştirilen görüşmede, uydu...
“GADOM İZMİR ÇALIŞTAYI” GERÇEKLEŞTİRİLDİ
29/10/2022     136 Okunma
Üniversitemiz koordinatörlüğünde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal...
GADOM İSTANBUL ÇALIŞTAYI” GERÇEKLEŞTİRİLDİ
24/10/2022     234 Okunma
Üniversitemiz koordinatörlüğünde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal...
“GADOM ANKARA ÇALIŞTAYI” 12-13 EKİM 2022 TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
17/10/2022     567 Okunma
Üniversitemiz koordinatörlüğünde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal...
HOLLANDA TARIMI VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: WAGENİNGEN ÜNİVERSİTESİ’NDEN DR. HAKİ PAMUK İLE...
09/10/2022     13 Okunma
3 Ekim 2022 tarihinde Hollanda'nın prestijli Wageningen Üniversitesi ve Araştırma Merkezi’nden Dr. Haki...
Bilgi Yönetim Sistemi
Erasmus Koordinatörlüğü
Bologna Eşgüdüm Koordinatörlüğü
Elektronik Belge Yönetim Sistemi
Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı
Performans Analiz Sistemi
Öğrenci E-posta Girişi
Personel E-posta Girişi
Trakya Üniversiteiler Birliği
Kalite Geliştirme Koordinatörlüğü
KLU Mezunlar Portalı
Öğrenci Bilgi Sistemi