Gıda endüstrisi, üretim süreçlerinden dağıtıma kadar uzanan geniş bir yelpazede robotik teknolojilerin etkisiyle yeniden şekillenmektedir. DLG (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (Alman Tarım Derneği)) tarafından hazırlanan uzman Raporu, robotların gıda zincirinin “tarladan sofraya” tüm aşamalarında sunduğu yenilikçi çözümleri, karşılaşılan zorlukları ve gelecekteki potansiyelini detaylı bir şekilde ele almaktadır. COVID-19 pandemisi ve iş gücü kıtlığı, bu alandaki otomasyonun hızlanmasına neden olmuş, robotlar üretim verimliliği, hijyen ve iş güvenliği gibi kritik alanlarda kilit bir rol üstlenmiştir.
Anahtar Bulgular
Gelecek Perspektifi
Robot teknolojileri, yalnızca üretim süreçlerinde değil, aynı zamanda hassas gıda işleme ve dağıtım hizmetlerinde de giderek artan bir önem kazanmaktadır. İnsan-robot işbirliği, tekrarlayan ve fiziksel zorluklar içeren görevlerde insan gücünü tamamlayıcı bir rol oynayarak iş süreçlerini optimize etmektedir. Yeni nesil robotların, artan talepleri karşılamak üzere sürdürülebilir ve yenilikçi çözümler sunacağı öngörülmektedir. Sektör liderleri, bu teknolojilere stratejik yatırımlar yaparak hem rekabet güçlerini artırabilir hem de gıda üretimindeki değişen dinamiklere hızla uyum sağlayabilirler. Gıda endüstrisinin geleceği, inovasyonun ve insan-robot işbirliğinin başarılı bir şekilde bir araya gelmesine bağlıdır.
Referans: Schneider, D. (2024). Robots in the Food Industry: Application Areas, Opportunities, and Risks (DLG Expert Report 7/2022). Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG). https://www.DLG.org
Gıda Endüstrisi Robot Teknolojileri Deutsche Landwirtschafts-GesellschaftTOPRAKSIZ TARIM ÜZERİNE OTAĞ JEOTERMAL TARIMCILIK İLE TOPLANTI 22/12/2024 48 Okunma Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (GADOM), 19 Aralık 2024 tarihinde... | |
IEEE BLOCKCHAİN TÜRKİYE ULUSAL ZİRVESİNE KATILIM SAĞLADIK 30/12/2024 27 Okunma IEEE Blockchain Türkiye Ulusal Zirvesi 2024, 26 Aralık 2024 tarihinde Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu... | |
GADOM ARAŞTIRMACILARI FUTUREFOODS ORTAKLIĞININ TANITIM WEBİNERİNE KATILDI 21/11/2024 57 Okunma 21 Kasım 2024 tarihinde, FutureFoodS Ortaklığı’nın ilk uluslararası çağrısına yönelik düzenlenen... | |
VALUE MAX- GIDA DEĞER ZİNCİRİNDE İNOVASYON TEKNİK KOMİTE ÇALIŞTAYINA KATILDIK 08/05/2023 57 Okunma “VALUE-MAX, Gıda Değer Zinciri İnovasyonu Teknik Komite Toplantısı” 4 Mayıs 2023’te TÜGİP Gıda... | |
GADOM STRATEJİK HEDEFLER VE DEĞERLER ÇALIŞTAYI ORTAK ÜNİVERSİTELERİN KATILIMIYLA... 18/04/2023 58 Okunma 12 Nisan 2023 Çarşamba günü, Kırklareli Üniversitesi koordinatörlüğünde, Burdur Mehmet Akif Ersoy... | |
GADOM TÜSSİDE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ 01/02/2023 236 Okunma Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma... | |
LİSANSLI DEPOCULUK VE GIDA DEPOLAMA ÜZERİNE HİKMET ÖZKAN İLE TOPLANTI 31/01/2023 54 Okunma Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (GADOM), 25 Ocak 2023 tarihinde... | |
TARIMIN ÖNEMİ VE GIDA ARZ GÜVENLİĞİ ÜZERİNE PROF. DR. MEHMET TOPAKCI İLE GÖRÜŞME 30/01/2023 98 Okunma Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Topakcı ile 25 Ocak 2023'te... | |
GIDA ARZ GÜVENLİĞİ İÇİN ÇİFTÇİLER VE TEKNOLOJİ GELİŞTİRİCİLER BİR ARADA 29/01/2023 53 Okunma GADOM ve TÜBİTAK TÜSSİDE, Raşit Yılmaz (Hayrabolu Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği) ve Korhan... | |
GIDA GÜVENLİĞİ VE ARZINDA KÜRESEL SORUNLAR: PROF. DR. NEVZAT ARTIK İLE GÖRÜŞME 30/11/2022 99 Okunma Uluslararası Süt Ürünleri Federasyonu adına Prof. Dr. Nevzat Artık ile gerçekleştirilen görüşmede,... | |
TÜGİP ZİYARETİ 29/11/2022 282 Okunma Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (GADOM) vr Gıda Ar-Ge İnovasyon ve... | |
AKILLI TARIMDA DİJİTALLEŞME VE HASSAS ÇÖZÜMLER: ATİNA TARIM ÜNİVERSİTESİ İLE GÖRÜŞME 26/10/2022 33 Okunma 21 Ekim 2022 tarihinde Atina Tarım Üniversitesi'nden Michael-Gerasimos Koutsiaras ile yapılan görüşmede,... | |
“GADOM ADANA ÇALIŞTAYI” TAMAMLANDI 20/11/2022 369 Okunma Üniversitemiz koordinatörlüğünde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal... | |
GIDA GÜVENLİĞİ VE AKILLI SİSTEMLER: WAGENİNGEN ÜNİVERSİTESİ’NDEN PROF. DR. BEDİR TEKİNERDOĞAN... 13/11/2022 35 Okunma 31 Ekim 2022 tarihinde, Wageningen Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bedir Tekinerdoğan ile gerçekleştirilen... | |
“GADOM ŞANLIURFA ÇALIŞTAYI” TAMAMLANDI 11/11/2022 184 Okunma Üniversitemiz koordinatörlüğünde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal... | |
GADOM KONYA ÇALIŞTAYI” TAMAMLANDI 07/11/2022 145 Okunma Üniversitemiz koordinatörlüğünde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal... | |
GIDA TEKNOLOJİLERİ VE DİJİTALLEŞME: DİGİTALFOODLAB İLE GÖRÜŞME 03/11/2022 31 Okunma 28 Ekim 2022 tarihinde, Fransa merkezli DigitalFoodLab danışmanlık merkezinden Matthieu Vincent ile... | |
TOPRAK İZLEME VE DİJİTALLEŞME: AGRİCİRCLE İLE GÖRÜŞME 30/10/2022 39 Okunma 19 Ekim 2022 tarihinde, AgriCircle şirketinden Dr. Onur Yüzügüllü ile gerçekleştirilen görüşmede, uydu... | |
“GADOM İZMİR ÇALIŞTAYI” GERÇEKLEŞTİRİLDİ 29/10/2022 156 Okunma Üniversitemiz koordinatörlüğünde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal... |