Son yıllarda artan çevresel kaygılar, gıda güvenliği ve sürdürülebilir beslenme ihtiyacı, alternatif protein kaynaklarının geliştirilmesini zorunlu hale getirmiştir. Bu bağlamda laboratuvar ortamında üretilen etler (hücre bazlı et veya kültürlenmiş et olarak da bilinir), geleneksel hayvancılığa sürdürülebilir bir alternatif olarak ortaya çıkmaktadır. Laboratuvar üretimi etler, hayvanlardan alınan hücrelerin biyoteknolojik yöntemlerle çoğaltılmasıyla elde edilir ve geleneksel et üretimine kıyasla çevresel ayak izinin daha düşük olmasıyla dikkat çeker.
Laboratuvar Üretimi Etlerin Üretim Süreci
Laboratuvar ortamında et üretimi, birkaç temel adımdan oluşur:
Çevresel ve Ekonomik Avantajlar
Laboratuvar üretimi etler, çevresel ve ekonomik açıdan çeşitli avantajlar sunmaktadır:
Tüketici Kabulü ve Piyasa Girişi
Laboratuvar üretimi etlerin tüketici tarafından kabul edilmesi, üretimin yaygınlaşması için kritik bir faktördür. Başlangıçta maliyetlerin yüksek olması ve tüketicilerin "doğallık" algısı, pazara girişte zorluklar oluştursa da:
Gelecekte Laboratuvar Üretimi Etler
Önümüzdeki yıllarda laboratuvar üretimi etlerin yaygınlaşması beklenmektedir. Alternatif protein kaynaklarının gelişimi, gıda sektöründe köklü değişimlere yol açabilir ve geleneksel hayvancılıkla bir arada var olarak hibrit bir pazar yaratabilir. Ayrıca, bitki bazlı et alternatifleri ile birlikte değerlendirilerek daha çeşitli ve sürdürülebilir beslenme çözümleri sunulabilir.
Laboratuvar üretimi etler, gıda endüstrisinde devrim niteliğinde bir gelişme olarak görülmektedir. Çevresel etkilerinin azalması, gıda güvenliğini artırması ve sürdürülebilirlik açısından sunduğu avantajlarla birlikte, önümüzdeki yıllarda pazarda daha büyük bir yer edinmesi beklenmektedir. Ancak, tüketici algısı, düzenleyici süreçler ve maliyet gibi faktörler, bu yeni protein kaynağının yaygınlaşmasında belirleyici olacaktır.
Kaynaklar:
· Post, M. J. (2012). Cultured meat from stem cells: Challenges and prospects. Meat Science, 92(3), 297-301.
· Van der Weele, C., & Driessen, C. (2019). The Role of Cultured Meat in Sustainable Food Systems. Animal Frontiers, 9(3), 36-43.
Gadom Sektör Paylaşımı Laboratuvar Üretimi Et Alternatif Üretim![]() | KIRKLARELİ ATATÜRK TOPRAK SU VE TARIMSAL METEOROLOJİ ENSTİTÜSÜNE PYTHON EĞİTİMİ 30/04/2025 90 Okunma Kırklareli Atatürk Toprak Su ve Tarımsal Meteoroloji Enstitüsünce hazırlanan ve Trakya Kalkınma Ajansı... |
![]() | TOPRAKSIZ TARIM ÜZERİNE OTAĞ JEOTERMAL TARIMCILIK İLE TOPLANTI 22/12/2024 248 Okunma Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (GADOM), 19 Aralık 2024 tarihinde... |
![]() | IEEE BLOCKCHAİN TÜRKİYE ULUSAL ZİRVESİNE KATILIM SAĞLADIK 30/12/2024 150 Okunma IEEE Blockchain Türkiye Ulusal Zirvesi 2024, 26 Aralık 2024 tarihinde Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu... |
![]() | GADOM ARAŞTIRMACILARI FUTUREFOODS ORTAKLIĞININ TANITIM WEBİNERİNE KATILDI 21/11/2024 165 Okunma 21 Kasım 2024 tarihinde, FutureFoodS Ortaklığı’nın ilk uluslararası çağrısına yönelik düzenlenen... |
![]() | VALUE MAX- GIDA DEĞER ZİNCİRİNDE İNOVASYON TEKNİK KOMİTE ÇALIŞTAYINA KATILDIK 08/05/2023 166 Okunma “VALUE-MAX, Gıda Değer Zinciri İnovasyonu Teknik Komite Toplantısı” 4 Mayıs 2023’te TÜGİP Gıda... |
![]() | GADOM STRATEJİK HEDEFLER VE DEĞERLER ÇALIŞTAYI ORTAK ÜNİVERSİTELERİN KATILIMIYLA... 18/04/2023 162 Okunma 12 Nisan 2023 Çarşamba günü, Kırklareli Üniversitesi koordinatörlüğünde, Burdur Mehmet Akif Ersoy... |
![]() | GADOM TÜSSİDE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ 01/02/2023 338 Okunma Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma... |
![]() | LİSANSLI DEPOCULUK VE GIDA DEPOLAMA ÜZERİNE HİKMET ÖZKAN İLE TOPLANTI 31/01/2023 163 Okunma Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (GADOM), 25 Ocak 2023 tarihinde... |
![]() | TARIMIN ÖNEMİ VE GIDA ARZ GÜVENLİĞİ ÜZERİNE PROF. DR. MEHMET TOPAKCI İLE GÖRÜŞME 30/01/2023 223 Okunma Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Topakcı ile 25 Ocak 2023'te... |
![]() | GIDA ARZ GÜVENLİĞİ İÇİN ÇİFTÇİLER VE TEKNOLOJİ GELİŞTİRİCİLER BİR ARADA 29/01/2023 161 Okunma GADOM ve TÜBİTAK TÜSSİDE, Raşit Yılmaz (Hayrabolu Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği) ve Korhan... |
![]() | GIDA GÜVENLİĞİ VE ARZINDA KÜRESEL SORUNLAR: PROF. DR. NEVZAT ARTIK İLE GÖRÜŞME 30/11/2022 229 Okunma Uluslararası Süt Ürünleri Federasyonu adına Prof. Dr. Nevzat Artık ile gerçekleştirilen görüşmede,... |
![]() | TÜGİP ZİYARETİ 29/11/2022 386 Okunma Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (GADOM) vr Gıda Ar-Ge İnovasyon ve... |
![]() | AKILLI TARIMDA DİJİTALLEŞME VE HASSAS ÇÖZÜMLER: ATİNA TARIM ÜNİVERSİTESİ İLE GÖRÜŞME 26/10/2022 132 Okunma 21 Ekim 2022 tarihinde Atina Tarım Üniversitesi'nden Michael-Gerasimos Koutsiaras ile yapılan görüşmede,... |
![]() | “GADOM ADANA ÇALIŞTAYI” TAMAMLANDI 20/11/2022 485 Okunma Üniversitemiz koordinatörlüğünde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal... |
![]() | GIDA GÜVENLİĞİ VE AKILLI SİSTEMLER: WAGENİNGEN ÜNİVERSİTESİ’NDEN PROF. DR. BEDİR TEKİNERDOĞAN... 13/11/2022 133 Okunma 31 Ekim 2022 tarihinde, Wageningen Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bedir Tekinerdoğan ile gerçekleştirilen... |
![]() | “GADOM ŞANLIURFA ÇALIŞTAYI” TAMAMLANDI 11/11/2022 278 Okunma Üniversitemiz koordinatörlüğünde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal... |
![]() | GADOM KONYA ÇALIŞTAYI” TAMAMLANDI 07/11/2022 232 Okunma Üniversitemiz koordinatörlüğünde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal... |
![]() | GIDA TEKNOLOJİLERİ VE DİJİTALLEŞME: DİGİTALFOODLAB İLE GÖRÜŞME 03/11/2022 122 Okunma 28 Ekim 2022 tarihinde, Fransa merkezli DigitalFoodLab danışmanlık merkezinden Matthieu Vincent ile... |
![]() | TOPRAK İZLEME VE DİJİTALLEŞME: AGRİCİRCLE İLE GÖRÜŞME 30/10/2022 141 Okunma 19 Ekim 2022 tarihinde, AgriCircle şirketinden Dr. Onur Yüzügüllü ile gerçekleştirilen görüşmede, uydu... |