GADOM Haziran 2025 sektör bülteninde gıda sektörüyle ilgili akademik bazı konuları mercek altına aldık. Bu sayımızda yer alan başlıklar hakkında detaylı bilgiye aşağıdaki özetlerden ve bağlantılardan ulaşabilirsiniz.
Dijital Katılım ve Tarımsal Ekolojik Koruma: Geleceğin Kırsal Dönüşümüne Bir Bakış
Küresel ölçekte tarım arazilerinin çevresel sürdürülebilirliği, gıda arzı güvenliğinin sağlanması için kritik bir öneme sahiptir. Çin örneğinden yola çıkan bir akademik çalışma, çiftçilerin dijital teknolojilere katılımının, tarım arazilerinin ekolojik korunmasına nasıl etki ettiğini kapsamlı bir şekilde incelemektedir...
Genç Tüketiciler ve Alternatif Proteinler: Gıdanın Geleceğine Yönelik Bir Bakış
Küresel gıda sistemleri, iklim değişikliği, artan nüfus, doğal kaynakların azalması ve hayvansal üretimin çevresel etkileri gibi çok boyutlu krizlerle karşı karşıya. Bu sorunlar, geleneksel gıda üretim yöntemlerinin sürdürülebilirliğini sorgulatırken, özellikle genç kuşaklar arasında yenilikçi ve çevre dostu alternatiflere olan ilginin hızla arttığını gösteriyor...
Süt Sektöründe Veri Entegrasyonu ve Analitiği: Zorluklardan Geleceğe Uzanan Yol
Dijitalleşmenin hızla yayıldığı gıda sektöründe, süt ve süt ürünleri endüstrisi de bu dönüşümden payını almakta. Süt üretiminden işlenmesine, dağıtımından tüketiciye ulaşımına kadar her aşamada dijital veri akışı artık temel bir unsura dönüşmüş durumda...
Gıda Güvenliğinde Yapay Zeka Dönemi: HACCP Süreçlerinde Makine Öğrenmesinin Rolü
Gıda güvenliğini sağlamak, yalnızca halk sağlığını korumakla sınırlı kalmayıp, aynı zamanda sürdürülebilir bir tarım ve gıda sistemi inşa etmek açısından da hayati önem taşımaktadır. Özellikle hayvansal kaynaklı gıdalarda karşılaşılan risklerin yönetimi, küresel ölçekte gıda güvencesinin temel taşlarından biridir. Bu çerçevede yıllardır uygulanan HACCP (Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizi) sistemleri, üretim sürecinin farklı aşamalarında oluşabilecek tehlikeleri önceden tanımlamak ve kontrol altına almak için geliştirilen standart bir yaklaşımdır...
GADOM Haziran 2025 Bülten
![]() | TARIMDA YAPAY ZEKÂ ÜZERİNE OTAĞ JEOTERMAL TARIMCILIK İLE TOPLANTI 07/07/2025 103 Okunma Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (GADOM), 3 Temmuz 2025 tarihinde... |
![]() | TARLA SERA DERGİSİNİN TEMMUZ SAYISINDA DİJİTAL TARIMIN RİSKLERİNİ KONUŞTUK 06/07/2025 84 Okunma Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (GADOM), Türkiye'nin önde gelen... |
![]() | GADOM, UFUK AVRUPA KÜME 6: GIDA VE TARIM ODAK GRUP EĞİTİMİNE KATILDI 26/06/2025 91 Okunma Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (GADOM) olarak, 23–24 Haziran... |
![]() | KIRKLARELİ ATATÜRK TOPRAK SU VE TARIMSAL METEOROLOJİ ENSTİTÜSÜNE PYTHON EĞİTİMİ 30/04/2025 184 Okunma Kırklareli Atatürk Toprak Su ve Tarımsal Meteoroloji Enstitüsünce hazırlanan ve Trakya Kalkınma Ajansı... |
![]() | TOPRAKSIZ TARIM ÜZERİNE OTAĞ JEOTERMAL TARIMCILIK İLE TOPLANTI 22/12/2024 348 Okunma Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (GADOM), 19 Aralık 2024 tarihinde... |
![]() | IEEE BLOCKCHAİN TÜRKİYE ULUSAL ZİRVESİNE KATILIM SAĞLADIK 30/12/2024 229 Okunma IEEE Blockchain Türkiye Ulusal Zirvesi 2024, 26 Aralık 2024 tarihinde Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu... |
![]() | GADOM ARAŞTIRMACILARI FUTUREFOODS ORTAKLIĞININ TANITIM WEBİNERİNE KATILDI 21/11/2024 228 Okunma 21 Kasım 2024 tarihinde, FutureFoodS Ortaklığı’nın ilk uluslararası çağrısına yönelik düzenlenen... |
![]() | VALUE MAX- GIDA DEĞER ZİNCİRİNDE İNOVASYON TEKNİK KOMİTE ÇALIŞTAYINA KATILDIK 08/05/2023 222 Okunma “VALUE-MAX, Gıda Değer Zinciri İnovasyonu Teknik Komite Toplantısı” 4 Mayıs 2023’te TÜGİP Gıda... |
![]() | GADOM STRATEJİK HEDEFLER VE DEĞERLER ÇALIŞTAYI ORTAK ÜNİVERSİTELERİN KATILIMIYLA... 18/04/2023 214 Okunma 12 Nisan 2023 Çarşamba günü, Kırklareli Üniversitesi koordinatörlüğünde, Burdur Mehmet Akif Ersoy... |
![]() | GADOM TÜSSİDE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ 01/02/2023 392 Okunma Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma... |
![]() | LİSANSLI DEPOCULUK VE GIDA DEPOLAMA ÜZERİNE HİKMET ÖZKAN İLE TOPLANTI 31/01/2023 226 Okunma Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (GADOM), 25 Ocak 2023 tarihinde... |
![]() | TARIMIN ÖNEMİ VE GIDA ARZ GÜVENLİĞİ ÜZERİNE PROF. DR. MEHMET TOPAKCI İLE GÖRÜŞME 30/01/2023 282 Okunma Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Topakcı ile 25 Ocak 2023'te... |
![]() | GIDA ARZ GÜVENLİĞİ İÇİN ÇİFTÇİLER VE TEKNOLOJİ GELİŞTİRİCİLER BİR ARADA 29/01/2023 225 Okunma GADOM ve TÜBİTAK TÜSSİDE, Raşit Yılmaz (Hayrabolu Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği) ve Korhan... |
![]() | GIDA GÜVENLİĞİ VE ARZINDA KÜRESEL SORUNLAR: PROF. DR. NEVZAT ARTIK İLE GÖRÜŞME 30/11/2022 290 Okunma Uluslararası Süt Ürünleri Federasyonu adına Prof. Dr. Nevzat Artık ile gerçekleştirilen görüşmede,... |
![]() | TÜGİP ZİYARETİ 29/11/2022 441 Okunma Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (GADOM) vr Gıda Ar-Ge İnovasyon ve... |
![]() | AKILLI TARIMDA DİJİTALLEŞME VE HASSAS ÇÖZÜMLER: ATİNA TARIM ÜNİVERSİTESİ İLE GÖRÜŞME 26/10/2022 202 Okunma 21 Ekim 2022 tarihinde Atina Tarım Üniversitesi'nden Michael-Gerasimos Koutsiaras ile yapılan görüşmede,... |
![]() | “GADOM ADANA ÇALIŞTAYI” TAMAMLANDI 20/11/2022 538 Okunma Üniversitemiz koordinatörlüğünde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal... |
![]() | GIDA GÜVENLİĞİ VE AKILLI SİSTEMLER: WAGENİNGEN ÜNİVERSİTESİ’NDEN PROF. DR. BEDİR TEKİNERDOĞAN... 13/11/2022 196 Okunma 31 Ekim 2022 tarihinde, Wageningen Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bedir Tekinerdoğan ile gerçekleştirilen... |
![]() | “GADOM ŞANLIURFA ÇALIŞTAYI” TAMAMLANDI 11/11/2022 334 Okunma Üniversitemiz koordinatörlüğünde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal... |